Udsatte borgere kan ofte meget mere, end vi tror. Men det kræver, at vi skaber rammerne
Vi skal blive bedre til at få øje på borgernes potentialer, når vi tilrettelægger de sociale indsatser. Det kræver fleksible indsatser og tilbud. Det fortæller Hirou Bayazidi, der er direktør i virksomheden SocialAnsvar.
”Udsatte børn, unge og voksne skal have den støtte, de har behov for. Og det skal være deres behov, der definerer indsatsen. Vi skal have langt bedre blik for borgernes potentialer,” siger Hirou Bayazidi, der er direktør i virksomheden SocialAnsvar, der leverer forbyggende indsatser til kommunerne.
Hirou Bayazidi er uddannet socialrådgiver kender hun socialområdet indgående fra både borgerens og kommunernes perspektiv. Blandt andet fra ansættelser i Aalborg Kommune, hvorfra hun har erfaring med misbrugsområdet og visitation af borgere til sociale tilbud.
”For mig har forebyggelse altid været kernen i det sociale arbejde. For når vi forebygger, så hjælper vi borgerne til selvstændighed og til at leve det liv, som de ønsker. Det kræver, at vi bliver bedre til at lytte til borgerne, og at vi går mere undersøgende til værks frem for blot at sætte ind med hjælp. Kommer vi til at kompensere for meget, så kan det være svært at få øje på potentialerne hos borgerne. Så sætter vi borgerne tilbage frem for at hjælpe dem til udvikling, ”siger Hirou Bayazidi.
Mere fokus på forebyggelse
Hun mener, at vi i langt flere tilfælde burde overveje støtte frem for at anbringe. Særligt de unge, der er tæt på de 18 år.
”Ofte sker en anbringelse først, når de unge måske er 16 eller 17 år. Det kan blive en meget brat overgang, når de så allerede som 18-årige stopper i anbringelsen. Samtidig ser vi mange unge komme i solotilbud, hvor der ikke altid er så meget fokus på at få øje på den unges potentialer. Med støttende indsatser kan vi have et bredere fokus på, hvad den unge har behov for, og vi kan arbejde med at finde de rette løsninger. Det er ikke alle unge, der er motiveret for en anbringelse, og mange når ikke at få følelsen af, at det er deres hjem,” siger Hirou Bayazidi.
”Vi stiftede SocialAnsvar, fordi forebyggelse skal have et langt mere centralt fokus i de sociale indsatser. Hvis jeg kan se, at borgeren vil trives langt bedre i eget hjem med støtte end i et botilbud, så skal de ikke fastholdes i et botilbud. Vi skal med andre ord sætte borgernes behov før vores egne rammer,” siger Hirou Bayazidi og fortsætter:
”Vi skal bryde med de vante rammer, hvis vi skal udvikle velfærdssamfundet. Vi skal bryde med den silotankegang, som i alt for mange år har præget socialområdet,” siger Hirou Bayazidi.