Udsatte borgere kan ofte meget mere, end vi tror. Men det kræver, at vi skaber rammerne

Vi skal blive bedre til at få øje på borgernes potentialer, når vi tilrettelægger de sociale indsatser. Det kræver fleksible indsatser og tilbud. Det fortæller Hirou Bayazidi, der er direktør i virksomheden SocialAnsvar og samtidig socialchef i Fonden SEMAI. Et tæt samarbejde mellem de to virksomheder giver mulighed for at tilrettelægge en indsats ud fra borgerens behov og ikke tilbuddets begrænsninger, fortæller Hirou Bayazidi.

”Udsatte børn, unge og voksne skal have den støtte, de har behov for. Og det skal være deres behov, der definerer indsatsen. Vi skal have langt bedre blik for borgernes potentialer,” siger Hirou Bayazidi, der er direktør i virksomheden SocialAnsvar, der leverer forbyggende indsatser til kommunerne.

Hirou Bayazidi er udover at være adm. direktør i SocialAnsvar også socialchef i Fonden SEMAI. Som uddannet socialrådgiver kender hun socialområdet indgående fra både borgerens og kommunernes perspektiv. Blandt andet fra ansættelser i Aalborg Kommune, hvorfra hun har erfaring med misbrugsområdet og visitation af borgere til sociale tilbud.

”For mig har forebyggelse altid været kernen i det sociale arbejde. For når vi forebygger, så hjælper vi borgerne til selvstændighed og til at leve det liv, som de ønsker. Det kræver, at vi bliver bedre til at lytte til borgerne, og at vi går mere undersøgende til værks frem for blot at sætte ind med hjælp. Kommer vi til at kompensere for meget, så kan det være svært at få øje på potentialerne hos borgerne. Så sætter vi borgerne tilbage frem for at hjælpe dem til udvikling, ”siger Hirou Bayazidi.

Hun mener, at vi i langt flere tilfælde burde overveje støtte frem for at anbringe. Særligt de unge, der er tæt på de 18 år.

”Ofte sker en anbringelse først, når de unge måske er 16 eller 17 år. Det kan blive en meget brat overgang, når de så allerede som 18-årige stopper i anbringelsen. Samtidig ser vi mange unge komme i solotilbud, hvor der ikke altid er så meget fokus på at få øje på den unges potentialer. Med støttende indsatser kan vi have et bredere fokus på, hvad den unge har behov for, og vi kan arbejde med at finde de rette løsninger. Det er ikke alle unge, der er motiveret for en anbringelse, og mange når ikke at få følelsen af, at det er deres hjem,” siger Hirou Bayazidi.

Mere fokus på forebyggelse

Hirou Bayazidi ser en nødvendighed i at kunne supplere botilbud og børne- og ungehjem i Fonden SEMAI med forbyggende indsatser, så indsatsen for borgerne hele tiden kan tilpasses deres behov og ikke omvendt, fortæller hun.

”Vi stiftede SocialAnsvar, fordi forebyggelse skal have et langt mere centralt fokus i de sociale indsatser. Hvis jeg kan se, at borgeren vil trives langt bedre i eget hjem med støtte end i et botilbud, så skal jeg kunne efterkomme det. Vi skal med andre ord sætte borgernes behov før vores egne rammer,” siger Hirou Bayazidi, der godt forstår, hvis nogen finder det usædvanligt, at hun repræsenterer to forskellige virksomheder.

”Det er jo ikke det, vi er vant til. Men hvorfor skal borgerne og kommunerne have en dårligere service, fordi vi er vant til nogle bestemte måder at gøre tingene på? Vi skal netop bryde med de vante rammer, hvis vi skal udvikle velfærdssamfundet. Vi skal bryde med den silotankegang, som i alt for mange år har præget socialområdet, og det har vi gjort med SocialAnsvar og det tætte samarbejde med Fonden SEMAI,” siger Hirou Bayazidi.

Trygt at kunne tilbyde flere ydelser

SocialAnsvar samarbejder tæt med Fonden SEMAI, der udvikler og driver sociale tilbud som Børne- og ungehjem, botilbud, skole, STU og beskæftigelse for udsatte borgere.

”Det samarbejde betyder, at vi i SocialAnsvar kan videreformidle ydelser som fx børne- og ungehjem eller skole, hvis behovet for det opstår, eller hvis vi fra start vurderer, at det vil være det rette tilbud. Omvendt kan vi også tilbyde støtte i eget hjem eller andre tiltag, hvis vi vurderer, at en anbringelse ikke er det rigtige. Personalet fra SocialAnsvar kan følge med borgere til Fonden SEMAIs tilbud og omvendt, så samarbejdet hele tiden er på borgerens præmisser,” siger Hirou Bayazidi og fortsætter:

”For mig er det meget trygt, at jeg både er i Fonden SEMAI og i SocialAnsvar, så jeg ved, at jeg ikke skal vælge en løsning, fordi jeg kun har ét valg. For kommunerne er det desuden en stor fordel, at vi kan være så fleksible. Det begynder allerede i vores visitation, som vi har etableret i samarbejde med Fonden SEMAI. Det betyder, at vi kan finde det rette tilbud til borgeren. Så skal kommunen ikke ud i at kontakte flere forskellige steder eller risikere at flytte borgeren til et andet tilbud,” siger Hirou Bayazidi, der generelt ser et stort behov for fleksibilitet i de sociale indsatser.

”Jeg forstår godt, at et socialt tilbud, der fx er dygtige til at drive botilbud, ikke også kan have et bredt tilbud af forebyggende indsatser. Faglighed er altafgørende inden for socialt arbejde, så jeg er stor tilhænger af, at man holder fokus på kerneopgaven. Men samarbejde er vigtigt, så man kan supplere sine tilbud. Det er derfor, at Fonden SEMAI og SocialAnsvar kan holde fokus hver især på kerneopgaven, men gennem samarbejde kan vi skabe den nødvendige fleksibilitet. Så jeg tror og håber, at vi vil se lignende samarbejdsformer i de kommende år,” siger Hirou Bayazidi.

Similar Posts